På Olofsson Bil har de inte bara deltagit, utan även bidragit till utvecklingen av, utbildningar inom fordonslyft. Idag känner sig arbetstagarna mer medvetna kring säkerheten på deras arbetsplats.

Truck, AC, Excel, handledning och ledarskap är några exempel ur den breda och varierade utbildningsrepertoar som Olofsson Bil har erbjudit sina anställda. Utöver dessa har Olofsson Bil även utvecklat en utbildning för området fordonslyftar, tillsammans med Hållbar motorbransch och utbildningsföretaget Motivera. Maud Jacobsson (personalchef) och Stig Nystedt (arbetsmiljöchef) såg möjligheten att skräddarsy sin utbildning som extra rolig:

  • Vi har varit med och skapat den. Under resan har vi skruvat och justerat för att anpassa den för gruppen, vilket har gjort den extra tilltalande för arbetstagarna som ska delta.

Mottagandet bland medarbetarna var positivt, och flera anställda upplever idag en ökad medvetenhet kring viktiga frågor såsom risker, skötsel och underhåll. Dock har det funnits inslag av både ris och ros i de anställdas upplevelser, varigenom konceptet har fortsatt att utvecklas för att skapa en så givande utbildning som möjligt.

  • Det framkom till exempel att åtta timmar var för långt, och att flera hade förväntat sig mer praktiska inslag. Vi är säkra på att vi kan få ner tiden på utbildningen, och lägga in mer praktik också. Vi utbildar ju oss själva under utbildningens gång och inser att det alltid går att göra mer.

Möjligheten att både få utveckla skräddarsydda upplägg och utbilda brett tilltalade Maud och Stig redan från början, och har tillåtit Olofsson Bil att utbilda fler anställda inom fler områden än vad de annars hade gjort:

  • Vi såg möjligheter i att utveckla och utbilda oss brett inom flera olika områden, utbildningar som hade varit svåra att genomföra utan projektet. Idag känns det självklart att tänka Hållbar motorbransch!

”Kan direkt säga att vi aldrig hade utbildat såhär brett och såhär många om vi inte fått vara med i detta projekt”


Maud och Stig beskriver att utbildningarna även bidrar till att skapa en mer attraktiv arbetsplats, eftersom de har möjlighet att erbjuda sina anställda bred och varierad kompetensutveckling genom Hållbar motorbransch. I längden bidrar deltagandet i projektet även till att skapa en arbetsplats som känns både säkrare och trevligare, genom att öka fokus på viktiga frågor såsom riskhantering, underhåll och arbetsmiljö:

  • Vi säkrar arbetsplatsen på ett helt annat sätt idag, vi har blivit bättre på att minimera incidenter. Vi pratar också arbetsmiljö på ett helt annat sätt, idag är medarbetarna mer bekväma med det och ämnet har blivit vardag. Det är så viktigt att arbetsgivaren tar sitt ansvar för en bättre arbetsmiljö och att öka medvetenheten hos den egna personalen.

Sammanfattningsvis ser Maud och Stig att deras deltagande i projektet Hållbar motorbransch har varit en positiv upplevelse:

  • Vi ser detta som oerhört positivt, vi känner bara glädje över att den här möjligheten finns ett litet tag till. Så länge projektet lever vidare ska vi självklart försöka utnyttja de möjligheter som finns!

I distansintervju beskriver Maud Jacobsson och Stig Nystedt att deltagandet i Hållbar motorbransch har varit givande: "Projektet har öppnat upp dörrar på ett helt nytt sätt. Det kommer vi att försöka fortsätta hålla i."