”Utbildar man inte kan man inte behålla personal – får man lära sig nya saker är det roligare att gå till jobbet.”

På Järna Bil utanför Södertälje har personalen valt från en bred palett av kurser och ökat sina kunskaper genom till exempel arbets- och organisationsutveckling, Excel och handledarutbildning. Platschef Rolf Berg har sett det som självklart att delta i projektet redan från början

På Järna Bil har kurserna i Hållbar motorbransch uppskattats av både platschef Rolf Berg och hans medarbetare.

Varför valde ni att vara med i det här projektet?

"För oss var det ganska solklart: för att öka våra kunskaper, genom utbildning. Det kan vara svårt att komma till skott med utbildning på små företag men genom Hållbar motorbransch får vi det serverat, dessutom för en billig peng. Det är förvånande att det finns företag som tackade nej till den här möjligheten. Inser man inte värdet av att ha utbildad personal tänker man nog lite kortsiktigt."

På Järna Bil har medarbetare gått flera olika kurser, som de själva har fått välja utefter behov och intresse. Detta har lett till nya praktiska kunskaper inom flera teman som Berg hoppas kommer främja både medarbetare och företaget.

"Det praktiska har varit bra för oss. AC-certifikat till exempel, jättebra för dem som fått det och för företaget. Även elsäkerhetsutbildningen som ju är ett krav för att få arbeta med de delarna. När vi har elever som praktiserar här från yrkesutbildningen är det bra att de som tar emot har gått handledarutbildningen."

Platschef Rolf Berg ser utbildning som ett sätt att stötta både sitt företag och sina anställda.

Utöver utökad praktisk kunskap på Järna Bil ser Rolf också ett socialt värde i att delta i Hållbar motorbransch, som ett sätt att motivera och investera i företagets medarbetare. Han nämner att kompetensutveckling stärker individen, och att det känns mer meningsfullt att gå till jobbet om man får utvecklas i sin roll.

"Utbildar man inte kan man inte behålla personal – får man lära sig nya saker är det roligare att gå till jobbet."

Över lag ser Rolf positivt på företagets deltagande i projektet, och medarbetarna på Järna Bil gör enligt Rolf detsamma.

Vad säger de medarbetare som gått olika utbildningar?

"De har varit jätteglada att ha fått gå utbildningar – allt hittills har varit uppskattat!"