IMG_0963 (1)

Torsdagen den 21/2 anordnade projektet Hållbar Motorbransch ett heldagsseminarium i jämställdhet/likabehandling & vibrationsskador.

Dagen startade med Marianne Ericsson som föreläste om jämställdhet. Där togs det bland annat upp hur mansdominerad motorbranschen är och vilka utmaningar detta kan medföra. Hur kan vi påverka fler kvinnor att söka sig till branschen? Hur kan vi aktivt arbeta med jargongen på företagen? Finns det hjälpmedel för tunga lyft? Det handlar även om att det som är tungt för en kvinna är även tungt för en man (”det är bara att det tar lite längre tid innan mannen går sönder”).

Detta var ett axplock av vad Marianne Ericsson gick igenom.

Direkt efter klev Carin Thurfjell upp på scenen och föreläste om tillgänglighet. Vad innebär tillgänglighet? Vilka färgpennor kan man använda på en whiteboard? När skall man våga säga att man har dyslexi? Vilka hjälpmedel finns det att tillgå?

Förmiddagen handlade väldigt mycket om att identifiera problemen (göra en kartläggning) för att ha något att utgå från när man tar fram en handlingsplan. Vad skulle detta kunna generera för företaget?

Efter Carin Thurfjells pass om tillgänglighet var det lunch och mingel innan eftermiddagens pass.

Eftermiddagens föreläsningar startade med Robin Alsing från Göteborg som pratade om vibrationsskador/vibrerande verktyg. Robin Alsing, som driver ett projekt i samarbete med bland annat Chalmers, Lunds universitet och Uppsala universitet, föreläste om olika verktygs skadliga inverkan på kroppen. Regelverket idag säger att maskinerna inte är skadliga inom motorbranschen men fler och fler får vibrationsskador. Vad gör och vad kan vi göra för att motverka detta? En av de återkommande punkterna under eftermiddagen var att branschen måste ställa krav på maskintillverkarna.

I slutet av föreläsningen om vibrationsskador/vibrerande verktyg fick Thomas Ramsten från Söderakuten, specialist inom arbets- och miljömedicin, berätta om sin syn på vibrationsskador och om utvecklingen. Idag är Vibrationsskador klassat i 99% av fallen som arbetssjukdom.

Seminariedagen avslutades med en sammanfattning och förhoppningsvis fick deltagarna med sig något värdefullt att tänka på i framtiden med tanke på de utmaningar branschen står inför.